Wednesday, December 3, 2008

Redskapslista för newbies!

På inrådan av Jessica lägger jag även ut en 'redskaps-lista':

Mandolin - skärredskap man kan göra lövtunna skivor med. Ett måste, konstigt nog har jag ingen själv (?!)

Torkugn - excalibur är ett vanligt märke, den har jag själv. Men det finns andra märken lite billigare med en annan konstruktion, ofta runda. Man måste absolut inte ha alla rolls royce-prylar. Med torkugn kan man göra kex, bröd, kakor, pajbottnar, pizza, chips, torka svamp (smakar som stekt), tacos och mer. Men kom ihåg att mycket av detta kan man göra utan torkugn, det är bara det att för att variera smakupplevelsen 'mouthfeel' som vi fått lära oss, är det schysst med lite variation så allt inte har samma konsistens. 

Vattenrenare - finns i en mängd olika varianter. Destilerat eller ej, virvlat eller ej, magnetiserat eller ej, joniserat eller ej, syreberikat eller ej (ja det är samma som virvlat). För mig var det en mastodontprocess att ta sig igenom. Men jag valde till slut ett filter för 6.000 kr som står på diskbänken och strålar av krom. Den fungerar så att den är kopplad till kranen och filtret byts ut när siffrorna på displayen är nere på noll. Vad själva filtret kostar har jag inte tordats kolla upp än, den räcker nog fram till i vår då har jag haft den 6 månader. Ett tag körde jag med pulver man hällde i vattnet som skulle rena det men det blir dyrt i längden. Vattenfilter är kanske viktigare att ha i sin dush, eftersom huden tar upp kemikalierna i vattnet, inte minst klor, mer än vad magsäcken gör om man skulle dricka det. Jag tillhör den skaran som a l d r i g skulle bada i en klorbassäng, som tur är börjar man tänka nytt och rena med silverjoner istället. Kom också ihåg att  mycket som är skrivet om dåligt kranvatten är information från USA och baserat på deras dåliga kranvatten fullt med klor. Men jag som sysslat med bachs blomsterdroppar vet att det behövs små, små mängder av ett ämne för att kroppen ska reagera. Kika här för att se filtret.

Luftrenare - Den är 99.9% effektiv enligt en oberoende klinisk studie. Jag vill inte vara utan min. Den tar bort allt från damm, rök, lukt, allergena partiklar och mer. 

Råjuicepress - underbar att ha på sommaren med allt överflöd av mat man knappt vet hur man ska hinna äta upp. Att juica mat är att komprimera näringen i ett glas. Det går även fortare att äta jämfört med att sitta och tugga i sig en stor sallad. Det finns en mängd olika märken som gör jobbet. Ju mer erfaren du blir, destå grönare blir dina drinkar. Tillslut är du inte nöjd förrän innehållet i ditt efterlängtade glas är gräs-grönt - din kropp har blivit ren nog för att uppskatta smaken av klorofyll! Kom ihåg att dricka i små klunkar och låt det ta tid. Detta är inget man sveper, det kan bli en liten chock för magen. Jag rekommenderar inte att prova lök i någon form, man kan tro att det funkar eftersom man ändå bara har i grönsaker, men bespara dig från den upplevelsen..

Milkmaker - är en finurlig apparat som gör mjölk av nötter och frön. Man kan fråga sig hur användbar den är såvida man inte driver en raw restaurang och snabbt behöver ha raw mjölk.

Sproutingbag - (groddpåse). Vill man inte vill köpa en 'milkmaker' går det med en groddpåse istället! Med den kan man både göra egen mjölk och grodda för en billig peng. Man gör helt enkelt så att man tar sina groddade = blötlagda nötter el. frön och lägger i mixern / blendern med 1 del nötter 2 delar vatten och så mixar man länge och väl. Man häller i allt i sin sproutingbag och trycker och pressar fram 'mjölken'. 'Pulpen' alltså nötmassan man får kvar den har man till nått skojjigt som paj eller dyligt! Tex smaksätt med dadlar, vanilj och maca och gör cookies. Och grodda gör man genom att man häller i de blötlagda fröna i påsen och sköljer genom att sänka ner den i vatten / skölja av och hänga på tork.

Blender / foodprocessor - blender har en konform och den gör man smoothies och kanske mousser med. Foodprocessor, alltså matberedare står stadigt på bordet ofta med sugploppar och har ett roterande blad i botten ofta kan man även riva med en skiva som kommer till. Skulle jag välja en skulle jag ta matberedaren eftersom den klarar allt som blendern klarar. Den är mer robust. Den dyra varianten av blender, Vitamix är också robust men som jag skrivit tidigare kostar den från 8.000 sek. 

Vetegräspress - för er som måste ha er lilla shot varje dag ;) Finns manuella och elektroniska. Välj själv. Ska du ha den varje dag tänk på att den elektriska nog är bäst i längden. 

Spiralizer - eller 'grönsakssvarv' finns i olika modeller, men jag gillar min spiralizer! Den är enkel och prisvärd.

Groddmaskin - den här är festlig. Jag har ingen men har länge funderat på att införskaffa en. Man får mycket förpengarna eftersom den måste betala av sig med tiden. Sallad är dyrt, och man vill kanske variera sig och inte bara äta salladsblad utan olika små skott. Det finns ärtskott och solrosskott i affärerna idag men en näve kostar 15 spänn.... Köper du en groddmaskin så lär du även ha ett förråd av olika fröer att grodda. Här är en annan enklare modell. 

Glassmaskin - ja den står längst in i skåpet och används kanske 5 gånger om året. Så det är väl inte den mest nödvändiga prylen. Dessutom är de väldigt stora och bör väl användas om man är fler än två, eftersom det går åt rätt mycket glassmet för att det ska 'bli nått' i maskinen. Finns att köpa i elaffärer för runt 500 lappen. 

Zester - den går till alla citrusfukter (ekologiska så klart), ingefäran, choklad m.m du vill riva. Jag rekomenderar den breda som på bilden till allmän användning och den lilla med 'ögglor' på till dekorativa ändamål. 

Coffe grinder - används för att finmala och göra mjöl av nötter tex. En elektrisk kaffekvarn helt enkelt. 

Känn er nu för guds skull inte stressade över alla grejer man 'måste' ha. 


Kärlek
/Karolina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...